Zijn biologische groenten gezonder?

Geplaatst op

Zijn biologische groenten gezonder?

Deze vraag is al een tijdje de grote vraag. Tegenwoordig zie je op elke verpakking biologisch staan. Het lijkt erop dat de power foods ruimte heeft gemaakt voor biologisch eten. Tevens zijn biologische groenten vaak een stuk duurder dan de ‘normale’ groenten. Zijn de biologische groenten dan ook echt het geld waard en dus een stuk gezonder dan de ‘normale’ groenten?

Is biologisch gezonder?

De meningen zijn er zeker over verdeeld. Tevens zijn er honderden onderzoeken naar gedaan. Is biologisch nou gezonder? Uit de onderzoeken blijkt dat dit niet het geval is. Het verschil tussen biologische en ‘normale’ groenten is vrijwel nihil. Er zijn uiteraard wel wat verschillen gevonden zoals dat biologische groenten beter is voor je immuunsysteem. Maar echt grote verschillen die laten blijken dat biologisch gezonder is zijn er nauwelijks. Het stukje gezonder qua vitamines en antioxidanten heeft met name te maken met hoe lang een stuk groente doet over de periode tussen het oogsten en het nuttigen. Daarnaast heeft het seizoen invloed op het vitaminegehalte van een stuk groente.

Een voordeel van biologisch voedsel is echter wel het feit dat het voor een gezondere planeet zorgt, wat voor iedereen gezonder is.

Zijn ‘normale’ groenten schadelijk?

Tegenwoordig worden groenten bewerkt met bestrijdingsmiddelen en dergelijke. Zijn deze middelen schadelijk of niet? Het antwoord op deze vraag is nee. Tegenwoordig zijn er zeer strenge normen voor het gebruiken van bestrijdingsmiddelen. Hoewel het af en toe nog wel eens fout kan gaan, zijn de groenten niet schadelijk. Ook bij de biologische groenten kan het fout gaan, omdat niet alle bestrijdingsmiddelen verboden zijn voor biologische groenten. Ondanks dat het ook bij biologische groenten nog wel eens fout gaat, zijn het aantal incidenten bij biologische groenten een stuk lager.

Voel je je beter wanneer je biologisch eet?

Dit is zeer persoonlijk. Vaak kopen mensen biologisch voedsel omdat ze zich daardoor beter voelen. Met name het gevoel dat je dan een steentje bijdraagt aan een betere planeet is hierbij een vaak genoemde reden voor het kopen van biologisch voedsel. De onderzoeken die zijn uitgevoerd gaan vaak over de producten en niet over de gevolgen van het nuttigen van biologisch voedsel. Hierdoor is het momenteel nog lastig te zeggen of je je beter voelt wanneer je biologisch eet. Wel kan er gezegd worden dat je vaak gezonder gaat eten wanneer je bewust bezig bent met het koken en eten. Dit is bijvoorbeeld ook te zien bij vegetariërs. Zij zijn ontzettend veel bezig met wat ze allemaal eten, waardoor zij gezonder eten blijkt uit onderzoek.

Kortom, is het verstandig om zo nu en dan een biologisch groentepakket te bestellen? Als je graag bewuster en gezonder wilt eten kan dit een goede oplossing zijn.

Gerelateerde berichten

Afvalcontainer huren voor snelle vuil afvoer

Ah, het huren van een afvalcontainer, een onderwerp waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar oh zo belangrijk als je midden in een...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van de duurzame energie. Lees snel onze leuke teksten!

Contactgegevens

Via info @ trefcon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden