Symptomen lactose intolerantie

Geplaatst op

Er is in de afgelopen jaren steeds meer bekend geworden over lactose intolerantie. In Nederland hebben maar liefst 2,5 miljoen mensen in meer of mindere late last van lactose intolerantie. Maar hoe wordt dit nu precies veroorzaakt? Lactose is aanwezig in melk- en andere zuivelproducten. Om deze stof te kunnen verteren is het enzym lactase nodig. Bij sommige mensen wordt dit enzym echter niet of onvoldoende aangemaakt. Daardoor kan voeding met lactose niet goed worden verteerd. Dit zorgt voor verschillende soorten klachten.

Symptomen van lactose intolerantie

De lactose uit voeding wordt bij een lactose intolerantie niet afgebroken door lactase en komt daardoor onverteerd terecht in je dikke darm. Vervolgens zullen de bacteriën in je dikke darm proberen de lactose alsnog af te breken. Dat zorgt ervoor dat gassen en vetzuren vrij komen. Ook trekt de lactose in je dikke darm vocht aan. Dit kan zorgen voor de volgende symptomen lactose intolerantie:

  • Buikpijn en -kramp.
  • Een opgeblazen gevoel.
  • Winderigheid.
  • Diarree.
  • Misselijkheid en overgeven.
  • Hoofdpijn en futloosheid.

Advies

Als blijkt dat je symptomen lactose intolerantie hebt, is het verstandig eens goed naar je voedingspatroon te kijken en dit waar nodig aan te passen. Veel zuivelproducten kun je beter niet meer nuttigen. Het gaat echter niet alleen om standaard zuivelproducten, zoals melk en kaas. Ook in veel andere producten zit lactose, zoals koeken, gebak, ijs en pudding. Ook hier zul je dus voorzichtig mee moeten zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer lactosevrije producten te koop. Drink in plaats van koemelk bijvoorbeeld soja- of amandelmelk. Vind je het zelf lastig om een dieet samen te stellen zonder lactose? Dan kan een diëtist je hierbij helpen. Ook zijn er tegenwoordig middelen die je lactasetekort aanvullen. Zo kun je toch melkproducten drinken of eten. Je neemt de medicijnen met het natuurlijke enzym lactase in voordat je een maaltijd met lactose nuttigt en de lactose zal alsnog goed in je lichaam worden afgebroken. Zo zullen de symptomen lactose intolerantie al snel verdwijnen en kun je weer met een gerust hart genieten van bijvoorbeeld een glas melk, roomijs, gebakje of cappuccino.

Gerelateerde berichten

Afvalcontainer huren voor snelle vuil afvoer

Ah, het huren van een afvalcontainer, een onderwerp waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar oh zo belangrijk als je midden in een...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van de duurzame energie. Lees snel onze leuke teksten!

Contactgegevens

Via info @ trefcon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden