Stoppen met roken. Waarom zou ik?

Geplaatst op

Stoppen met roken wordt gezien als iets positiefs voor jezelf, familie en vrienden en natuurlijk je portemonnee. Doordat je verslaaft bent aan roken lijkt het soms alsof je niet kunt stoppen en dat de voordelen van roken opwegen tegen de nadelen. We leven tenslotte maar één keer toch? Dat klopt, maar uiteindelijk wil je ook op latere leeftijd vitaal blijven. Er zijn genoeg redenen om te stoppen met je lichaam en daar vertellen we jou in dit artikel meer over.

De effecten op je gezondheid

Een sigaret bevat 7.000 schadelijke stoffen, waarvan 70 stoffen kankerverwekkend zijn. Het hart heeft voldoende zuurstof nodig om zijn ding te kunnen doen. Bij hartaandoeningen komt er onvoldoende zuurstof in het hart terecht. Leeftijd, een verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, een te hoge bloedsuiker en roken verhogen de kans op hartaandoeningen zoals een hartaanval. Roken beschadigd de wanden van de bloedvaten en daardoor klitten bloedvaatjes sneller samen, wat bloedklonters tot gevolg heeft. Na het roken stijgt de bloeddruk voor ongeveer 15 minuten en bovendien vermindert roken het zuurstofgehalte in het bloed. Doordat koolstofmonoxide de plaats van zuurstof in cellen inneemt, neem de zuurstofvoorziening van cellen dus af.

COPD en longkanker

Een roker heeft een grotere kans op het krijgen van COPD (chronisch obstructief longlijden) en longkanker. Het probleem van COPD is dat deze ziekte in het begin vaak niet opgemerkt wordt. Het is een chronische ontsteking aan de longwegen waar je dus nooit meer vanaf komt. Wanneer COPD op tijd ontdekt wordt kan het nog verholpen worden. COPD levert een tekort aan adem op, waardoor je zelfs bij kleine dagelijkse inspanningen naar lucht aan het happen bent. 9 van de 10 COPD gevallen wordt veroorzaakt door roken. 

Hoe kun je stoppen?

Stoppen blijft lastig, aangezien roken een verslaving is. Toch zijn er genoeg voorbeelden van mensen die gestopt zijn met roken en de rest van hun leven geen sigaret meer aanraken. Allereerst kun je natuurlijk gewoon proberen te stoppen. Dit is alleen mogelijk wanneer je de knop volledig weet om te draaien. Ben je hier niet toe in staat dan zou je een lasertherapie kunnen overwegen wat stoppen met roken eenvoudiger maakt (geen garanties). Ook zijn nicotinepleisters het overwegen waard.

 

Stoppen met roken kost tijd. Stop daarom alleen wanneer je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent en ook echt wilt stoppen. Bij ‘halve pogingen’ neemt het vertrouwen in stoppen alleen maar af en kan het alleen maar uitlopen op frustraties met jezelf.


 

Gerelateerde berichten

Afvalcontainer huren voor snelle vuil afvoer

Ah, het huren van een afvalcontainer, een onderwerp waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar oh zo belangrijk als je midden in een...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van de duurzame energie. Lees snel onze leuke teksten!

Contactgegevens

Via info @ trefcon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden