Hoe kan men wonen met dementie?

Geplaatst op

Dementie is een aandoening aan de hersenen, waarbij iemand steeds afhankelijker wordt van andere mensen om zich heen. Hoe kan men dan überhaupt leven en wonen met dementie? Hiervoor is door de zorginstellingen dan ook een optie gevonden. Maar eerst even een beschrijving over hoe het dementieproces precies verloopt.

Hoe verloopt het dementeren?

Zoals eerder benoemd is dementie een aandoening aan de hersenen. Wanneer je aan het dementeren bent betekent dat eigenlijk dat de zenuwcellen en de verbindingen van de zenuwcellen met de hersenen aan het afsterven zijn. Het gevolg ervan is dus dat de hersenen steeds slechter gaan werken. Dit zorgt ervoor dat een dementerend persoon niet meer helder kan nadenken en ook niet het taalbegrip niet meer goed functioneert. Hoe snel dit proces verloopt is nooit in te schatten. Bij de ene persoon verloopt dit proces heel snel, terwijl bij een ander dit proces jaren kan duren.

Kleinschalig wonen

Dementerende mensen zijn op den duur afhankelijk van de mensen om zich heen omdat zij zelf simpelweg niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Hiervoor is dan ook het concept kleinschalig wonen bedacht. Dit is een huiselijke woonplek voor mensen met dementie. Deze plek is heel rustig en biedt tevens ook houvast voor deze dementerende mensen. Daarnaast zijn er ook altijd voldoende mensen aanwezig die de cliënt kunnen helpen. Deze houvast is vaak heel belangrijk omdat men vaak geen informatie meer opslaat. Geen houvast kan dan ook zorgen voor verwarring in het hoofd van deze mensen.

Kwaliteit toevoegen

Het is belangrijk om bij deze mensen ook kwaliteit toe te kunnen voegen. Dit kan gedaan worden met muziek en geuren. Zo kan het voorkomen dat muziek een aantal herinneringen van de cliënt doet triggeren. Wanneer dit goede gevoelens oproept kan dit ervoor dat de cliënt zich op zijn gemak voelt. Dit zijn echter niet de enige prikkels zo kunnen geuren de mensen helpen herinneren wat ze bijvoorbeeld gaan eten. Kortom is door deze simpele dingen het al mogelijk om een bepaalde kwaliteit toe te voegen.

Gerelateerde berichten

Afvalcontainer huren voor snelle vuil afvoer

Ah, het huren van een afvalcontainer, een onderwerp waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar oh zo belangrijk als je midden in een...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van de duurzame energie. Lees snel onze leuke teksten!

Contactgegevens

Via info @ trefcon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden