Eerste hulp bij fietsen in de hitte: Tips om veilig op pad te gaan

Geplaatst op

Nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien, is er niets fijner dan erop uit trekken op de elektrische fiets! Het grote voordeel van de e-bike is dat je, dankzij de trapondersteuning, moeiteloos langere afstanden aflegt: geen overbodige luxe met deze zomerse warmte. Maar voordat je jouw elektrische fiets van stal haalt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten daarom een aantal tips op een rijtje om goed voorbereid de elektrische fiets op te stappen bij warm weer.

Eropuit met je elektrische fiets in de zomer? Houd hier rekening mee

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar we vergeten het nog veel te vaak: smeren met zonnebrandcrème! Vooral wanneer je op een e-bike zit, voel je de wind goed, waardoor je misschien niet doorhebt hoe sterk de zon eigenlijk is. Ons advies is dan ook om te kiezen voor een waterbestendige crème die lang blijft zitten. Zo heb je alweer één zorg minder tijdens je fietstocht!

Dat onze huid gevoelig is voor de zon weten we inmiddels wel. Maar wist je dat ook je ogen ontzettend gevoelig zijn voor UV-straling? Uit onderzoek is gebleken dat langdurige blootstelling aan zonlicht op latere leeftijd kan resulteren in oogschade. Met name tussen 12.00 en 15.00 uur is de straling van de zon erg sterk, dus een zonnebril is absoluut geen overbodige luxe!

Wanneer het warm weer is, is het heel belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Met name wanneer je op de e-bike zit en je actief inspant, is het essentieel dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Het Voedingscentrum houdt als richtlijn aan dat een volwassene per dag tussen de 1,5 en 2 liter vocht moet drinken. Water is natuurlijk de meest gezonde optie. Te saai? Voeg dan eens een takje munt of wat fruit aan je waterfles toe voor een subtiel smaakje.

Plan de route die je aflegt op je e-bike

Veel mensen vinden het heerlijk om de elektrische fiets uit de schuur te halen en spontaan een mooie tocht te maken wanneer het goed weer is. Wanneer de temperaturen bovengemiddeld hoog zijn, is het echter aan te raden om vooraf je route te plannen. Zoals gezegd, schijnt de zon op haar sterkst in de middag. Het is dan ook slim om deze hete uren de schaduw op te zoeken waar mogelijk. Stippel dus een mooie route uit en plan een pauze in de middag. Zoek bijvoorbeeld een gezellig terras uit, of een mooi bos waar genoeg schaduw is.

Tot slot is het ook belangrijk om goed op je e-bike te letten wanneer je op pad gaat op een warme dag. Parkeer je elektrische fiets nooit in de volle zon maar zoek altijd een plekje in de koele schaduw op. Wanneer je e-bike te warm wordt, doet dit de elektronica, accu en banden van de fiets namelijk geen goed.

Gerelateerde berichten

Afvalcontainer huren voor snelle vuil afvoer

Ah, het huren van een afvalcontainer, een onderwerp waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar oh zo belangrijk als je midden in een...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van de duurzame energie. Lees snel onze leuke teksten!

Contactgegevens

Via info @ trefcon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden