Aan welke eisen moet een urn voldoen?

Geplaatst op

Wanneer een dierbare komt te overlijden moet u ineens allerlei (onverwachte) keuzes maken. Zo kan het zo zijn dat u moet bepalen of de overleden persoon gecremeerd of begraven wordt. Deze keuze is niet altijd even makkelijk en er komt veel bij kijken. Waar moet u bijvoorbeeld op letten als u een urn gaat uitzoeken?

 

Materiaalkeuze van de urn

Een urn kan tegenwoordig van vrijwel ieder materiaalsoort gemaakt worden en dat is wettelijk gezien ook toegestaan. Toch heeft elk materiaalsoort zijn eigen voor- en nadelen waardoor het aan te raden is om voor de aanschaf van de urn goed na te denken over de dingen die u ermee wilt doen. Geef tijdens het koopproces duidelijk aan de verkoper aan waar u de urn wilt plaatsen. Wanneer u de urn bijvoorbeeld buiten neer wilt zetten zal de verkoper u vertellen welke materiaalsoorten daarvoor geschikt zijn. Het zou natuurlijk zonde zijn dat de urn door de wisselende weersomstandigheden beschadigd raakt.

Afmeting van de urn

Wanneer u besluit om het as van uw dierbare op te delen, te gebruiken voor een sieraad of een deel ervan te verstrooien, kunt u eventueel een wat kleinere urn aanschaffen. Het kan daarnaast ook zo zijn dat u het as van meerdere dierbaren, zoals overleden ouders, samen in een urn wilt bewaren. Kies dan juist voor een grotere urn.

Standaard of speciaal ontworpen urn

Er zijn ontzettend veel leveranciers die urnen aanbieden, in verschillende soorten en maten. De meeste urnen zijn standaard en worden als onderdeel van de massa in fabrieken geproduceerd. Wanneer u een speciale, unieke urn wilt kunt u het beste een kunstenaar benaderen. Zoals u misschien al verwacht vallen de kosten van een speciaal ontworpen urn vaak hoger uit dan die van een standaard urn, maar dan heeft u wel een uniek gedenkstuk.

Persoonlijke tekst op de urn

De meeste nabestaanden willen een persoonlijke tekst op de urn laten drukken. Bedenk van te voren welke tekst u erop zou willen hebben, zodat u bij het uitkiezen van de urn direct kunt vragen of dit mogelijk is. is namelijk niet zo dat iedere urn geschikt is om te voorzien van de desbetreffende (persoonlijke) tekst. Dit kan bijvoorbeeld komen door de grootte van de urn of het materiaalsoort.

De urn volledig afsluiten?

U kunt ervoor kiezen om de urn volledig af te laten sluiten. De deksel wordt dan vastgelijmd en het openen van de urn is hierdoor niet meer mogelijk. Het is dus van belang dat u van te voren goed bedenkt of u het as nog voor andere doeleinden wil gebruiken, zoals uitstrooien of het verwerken in een sieraad.

 

Wanneer u vragen heeft over een crematie of over de andere bijkomende aspecten zoals een urn kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. U kunt bellen naar 0341-492826 of ons contactformulier invullen en dan nemen wij contact met u op.

Bekijk ook andere asbestemmingen op Laatstevlucht

Gerelateerde berichten

Afvalcontainer huren voor snelle vuil afvoer

Ah, het huren van een afvalcontainer, een onderwerp waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar oh zo belangrijk als je midden in een...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van de duurzame energie. Lees snel onze leuke teksten!

Contactgegevens

Via info @ trefcon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden