8 tips om energie te besparen

Geplaatst op

Een huishouden is een machinerie die dag en nacht in werking is. En die machinerie kost een hoop energie. Of je nou kleine kinderen hebt (badjes vullen, flesjes opwarmen, drie wasmachines per dag met vuile rompers) of grote (drie wasmachines per dag met ‘vuile’ kleding, lange douchesessies…) de energierekening is veelal aanzienlijk.

Hoe kun je in deze situaties energie besparen, vraagt u zich mogelijk af. De oplossing is vaak verrassend eenvoudig. Met een paar kleine huishoudelijke aanpassingen kunt u al snel vele tientallen euro’s per jaar besparen.

Energievergelijk.nl geeft je zeven tips voor een lagere energierekening. En het mooie is: ze kosten (bijna) niks!

 

 

8 tips om te bezuinigen op energie

1. Deur dicht!

Warmte stijgt op. Geen wonder dus dat open deuren zonde is voor je stookkosten (vooral de deur richting the trap naar boven). Hierdoor moet de CV ketel veel harder werken en verbruik je ongemerkt meer gas per jaar dan nodig. En die CV ketel? Wordt die goed onderhouden? Of is die eigenlijk aan vervanging toe? Een goed onderhouden CV installatie levert een beter rendement op. Let daar dus ook op.

 

2. Mag het een graadje minder?

De meest huishoudens hebben de verwarming op 20˚ staan. Dit wordt gezien als ‘kamertemperatuur.’ Maar wist je dat een temperatuur van 19˚ echt volstaat als je gewoon een dagje in huis aan het rommelen bent? En dat een temperatuur van 18˚ zelfs als ideaal wordt gezien voor mensen die studeren of werken? Het is soms ook een gewoonte om de CV op 20 graden in te stellen.

 

Zet de cv daarom eens standaard één graadje lager en trek een lekker warme trui aan. Zo merk je nauwelijks temperatuurverschil, maar je ziet wél een verschil op je energierekening. Een graad lager betekent gemiddeld zo’n € 80,- minder op de jaarafrekening. Dat is snel verdiend zo!

 

Andere tips voor lagere stookkosten:

  • Laat de cv-ketel goed onderhouden, dan werkt hij efficiënter en levert dus meer rendement voor hetzelfde geld.
  • Vervang een kapotte cv-ketel door een HR-ketel. Deze zijn een stuk zuiniger en dat scheelt dus echt behoorlijk.
  • Sluit de open haard af door een schoorsteenkap. Hiermee voorkom je dat koude lucht via de schoorsteen naar binnen stroomt. Warme lucht gaat naar boven zoals eerder gezegd. Zorg dus dat dat niet kan. Dat is echt zonde van uw stookkosten.

 

3. Tv en andere apparaten uitzetten

Hoeveel elektrische apparaten telt jullie huishouden? En hoeveel daarvan staan dag en nacht in de standby modus? Hoeveel apparaten hangen op dit moment aan een oplader, terwijl dat niet nodig is? Zonde! Door apparaten als een modem, versterker en televisie echt helemaal uit te zetten voorkom je sluipverbruik. Dat scheelt volgens Milieu Centraal jaarlijks zo’n 150 tot 300 KWh (dus zo’n 30 tot 60 euro maar liefst).

 

4. Bespaar door korter te douchen

Nederlanders douchen gemiddeld zo’n 8,5 minuut per keer. Kan dat wat korter? Een jaar lang slechts 5 minuten douchen bespaart een gemiddeld huishouden ruim 16.000 liter op jaarbasis. Dit is ongeveer 90 m3 gas (en de besparing is daarmee zo’n 80 euro).

Stap je ook eens over op een waterbesparende douchekop. Daarmee bespaart u dan ook nog eens uw warm waterverbruik.

 

5. Wassen en drogen bij lagere temperaturen

Wasmachines zijn tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit dat je kleren prima schoon worden bij 30 graden.

  • Deed je vroeger een was op 60˚; deze doe je nu op 40˚.
  • De was die je vroeger op 40˚ deed, doe je nu op 30˚.
  • Een wasbeurt op 60˚ kost ongeveer € 0,18 cent.
  • Een wasbeurt op 40˚ kost € 0,10 cent.
  • Bij zo’n drie wasbeurten per week bespaar je op jaarbasis ongeveer € 12,50.
  • Droog de was de helft van de tijd aan de waslijn in plaats van in de droger. Dit scheelt dan weer zo’n 125 KWh (ongeveer 25 euro) per jaar (prijspeil 2017).

 

6. Afwassen: op de hand of ecostand

Laad die afwasmachine helemaal vol! Een half lege vaatwasser is eigenlijk zonde van de energie. En zet de machine op de ecostand. Het duurt wat langer, maar dat wordt beloond via de energierekening. Het scheelt namelijk zo’n 30 euro per jaar.

7. En hoe koud is het bier?

Een extra tip voor mensen met een beertender (ook wel thuistap genoemd). Dit is echt een energieverslinder. Als dit apparaat voortdurend aanstaat verbruikt het tot wel 500 KWh per jaar (zo’n 100 euro). Gebruik de beertender voor een feestje, maar zet hem daarna snel weer uit is ons advies.

8. Extra besparen op energie

Naast de genoemde besparingen kan het voordelig uitpakken als u overstapt van energieleverancier. Een goede online energievergelijker helpt daarbij en kan voor een mooie besparing op uw energiekosten zorgen. Het kost u weinig tijd, maar het kan u veel opleveren, soms zelfs enkele honderden euro’s op jaarbasis.

 

Gerelateerde berichten

Afvalcontainer huren voor snelle vuil afvoer

Ah, het huren van een afvalcontainer, een onderwerp waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar oh zo belangrijk als je midden in een...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van de duurzame energie. Lees snel onze leuke teksten!

Contactgegevens

Via info @ trefcon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden