3 Redenen waarom koffie gezond is

Geplaatst op

Je dagelijkse kopje koffie kan meer voor je doen dan het verstrekken van die vroege ochtend oppepper. Het gezondheidseffect van koffie is lang een controversieel onderwerp geweest, met verdedigers die zijn antioxiderende activiteit en hersenen-verhogend vermogen aandragen, en tegenstanders die nadelen zoals slapeloosheid, indigestie en een verhoogde hartslag en bloeddruk benoemen. Maar de laatste golf van wetenschappelijk bewijs brengt een schat aan goed nieuws voor koffie liefhebbers. Hier zijn 10 redenen waarom het drinken van koffie gezonder voor je kan zijn dan je dacht.

1. Koffie is een krachtige bron van gezonde antioxidanten.

In feite bevat koffie meer antioxiderende activiteit dan groene thee en cacao, twee antioxiderende supersterren. Wetenschappers hebben ongeveer 1.000 antioxidanten in onbewerkte koffiebonen geïdentificeerd en honderden andere ontwikkelen zich tijdens het brandproces. Talrijke studies hebben koffie als een belangrijke – en in sommige gevallen, de primaire – bron van antioxidanten voor de proefpersonen genoemd.

2. Cafeïne zorgt voor een korte termijn geheugenboost

Toen een groep vrijwilligers een dosis van 100 milligram (mg) cafeïne kreeg, ongeveer evenveel in één kopje koffie, vonden Oostenrijkse onderzoekers een piek in de hersenactiviteit van de vrijwilligers, gemeten aan de hand van beelden van functionele magnetische resonantie (fMRI), als ze een geheugentaak uitvoerden. De onderzoekers merkten op dat de geheugenvaardigheden en reactietijden van de cafeïnevrijwilligers ook werden verbeterd in vergelijking met de controlegroep die een placebo kreeg en geen toename van de hersenactiviteit toonde.

3. Koffie kan helpen beschermen tegen cognitieve achteruitgang.

Naast het geven van een tijdelijke impuls aan de hersenactiviteit en het geheugen, kan regelmatig koffiegebruik helpen om cognitieve achteruitgang in verband met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie te voorkomen. In een veelbelovende Finse studie vonden onderzoekers dat het drinken van drie tot vijf kopjes koffie per dag op de middelbare leeftijd geassocieerd werd met een 65 procent verminderd risico op Alzheimer en dementie op latere leeftijd. Interessant is dat de auteurs van de studie ook het effect van het drinken van thee op de cognitieve achteruitgang hebben gemeten, maar geen verband hebben gevonden.

Gerelateerde berichten

Afvalcontainer huren voor snelle vuil afvoer

Ah, het huren van een afvalcontainer, een onderwerp waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar oh zo belangrijk als je midden in een...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt verwachten in de wereld van de duurzame energie. Lees snel onze leuke teksten!

Contactgegevens

Via info @ trefcon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden